Vetoketjun ompeleminen onnistuu myös aloittelijalta

  • 22 Oct, 2021

Vetoketjun voi ommella itse.

Vetoketjun ompeleminen onnistuu hyvin myös itse, kun tietää muutamat perusasiat. Tarvitset vain ompelukoneen ja tarpeisiisi sopivan vetoketjun. Vetoketjuja on avomallisia ja umpimallisia. Avomallisia ovat sellaiset, joissa kappaleet lähtevät kokonaan toisistaan irti. Tällaisia vetoketjuja käytetään yleensä esimerkiksi takeissa tai vetoketjullisissa pusakoissa. Umpivetoketju ei avaudu kokonaan, vaan on nimensä mukaisesti alhaalta kiinni. Tällaista vetoketjua käytetään yleensä erilaisissa laukuissa ja pussukoissa sekä mekoissa ja hameissa. Ompelemisessa lähdetään siis liikkeelle valitsemalla kankaaseen sopiva vetoketju.

Vetoketjun ompeleminen

Kun vetoketju on valittu, pitää selvittää, tarvitseeko vetoketjua lyhentää. Tarvittaessa lyhennys tulee tehdä valitulle ketjulle sopivalla tavalla. Kun vetoketju on sopivan mittainen, voi ompelun aloittaa. Ompelemiseen tarvitaan ompelukone.

Vetoketju ommellaan kiinni kankaaseen koko matkalta aina alhaalta ihan yläreunaan saakka. Vetoketjusta tulee tietenkin ommella molemmat puolet kiinni kankaaseen. Kun vetoketju on ommeltu molemmilta puolin kiinni, voi ylimääräiset osat leikata siististi pois.

Vaatteiden ja laukkujen ompeleminen

Monissa vaatteissa ja laukuissa on vetoketjuja. Sen vuoksi vetoketjun ompeleminen kannattaa harjoitella, jotta voi tehdä monipuolisesti erilaisia tuotteita. Hyvällä ompelukoneella ja pienellä harjoittelulla vetoketjun kiinnittäminen onnistuu sujuvasti ja pienellä vaivalla.

Monella on ompelutarvikkeille oma kaappi, missä säilyttää kaikkea ompelussa tarvittavaa, kuten kankaita, vetoketjuja ja neuloja. Tilaamalla ompelutarvikkeet netistä säästää aikaa ja rahaakin, kun voi näppärästi tehdä vertailua eri tuotteiden välillä. Kun ompelutarvikkeet ovat laadukkaita ja hyviä, niin itse ompeleminenkin on mukavaa ja sujuvaa.