Sukkapuikot pyöreistä kulmikkaisiin

  • 15 Jul, 2022

Sukkapuikot pyöreinä

Aina ei edes tule ajatelleeksi, että sukkapuikot voivat olla pyöreistä jopa neliskanttisiin. Ja hulluin idea taitaa olla taipuisat puikot, jolloin sukkaa tai lapasta ei tarvitse kutoa kuin kolmella puikolla. Eipä silti, niitä löytyy myös eri pituisina sekä monenlaisesta materiaalista. Joten vaikea onkin sanoa, mikä on paras tai mitä voisi suositella kenellekään. Joten ehkä on parempi vain esitellä niiden erilaisia ominaisuuksia ja sinä lukijana olet vastuussa omasta halustasi. Eikä ole huono idea kokeilla useampaa eri tyylistä puikkoa, jolloin huomaa niiden erot käytännössä.

Mitä iloa on kulmikkuudesta?

Sukkapuikot kulmikkaina antavat hyvän ja pitävän otteen ommellessa. Väitetään, että puikkoa ei tarvitse puristaa ja käden lihaksia pystyy pitämään rennompana. Ne on tehty puusta, joka on FSC -sertifioitua eli puut ovat kasvaneet hyvin hoidetussa metsässä. Puisista puikoista on se ilo, että niistä ei juurikaan lähde ääntä. Koivun lisäksi suositaan myös bambua materiaalina. Aluksi kulmikkaat sukkapuikot tuntuvat kädessä hyvältä ja myöhemmin niistä tulee käteen hyvin ohut tuntu. Joidenkin mielestä myös neulomistahti muuttuu hitaammaksi, kun vertaa sitä metallisiin pyöreisiin.

Lopputulokseen kulmikkuus ei sinällään vaikuta, joten ainoa miinus, jos näin voisi sanoa, on se, että työ etenee hitaammin. Jos puiset puikot ovat kuitenkin suosikkeja, on tällaisessa tilanteessa ehkä hyvä vaihtaa pyöreisiin puikkoihin. Mutta kuten sanottu, tämä on makuasia ja niistä ei voi kiistellä, joten sinä saatat pitää puikkojen kulmikkuudesta ja nauttia niiden kanssa työskentelystä. Samalla tavoin nettikasinot Suomi tarjoilee pelejä moneen makuun eikä voi sanoa, mikä niistä on paras.

Pyöreät metalliset sukkapuikot vai kulmikkaat?

Jos puisia puikkoja on erilaisia, niin metallisissakin puikoissa on paljon eroja. Niitä on tarjolla tavallisina harmaina, mutta jotkut valmistajat ovat tuoneet markkinoille värikoodatut puikot. Niistä on helppo selvittää, mitä kokoa ne ovat. Metalli on hyvin kevyttä eikä niissä ole lainkaan nikkeliä, joten ne soveltuvat hyvin myös nikkeliallergisen käyttöön. Tällaisten puikkojen hyvä puoli on se, että ne eivät juurikaan luista, joten normaalin ja hiukan löysemmän käsialan omaaville ne ovatkin täydelliset.

Myös metallisia puikkoja löytyy kulmikkaina. Ne ovat ergonomiset eikä niitäkään tarvitse puristaa kuten ei puisiakaan. Niitä löytyy esimerkiksi messinkisenä, jossa on päällystys, joten näissäkään puikoissa ei ole lainkaan nikkeliä. Koko on mitattava lävistäjän mukaan eli vinottain yhdestä kulmasta toiseen. Se tarkoittaa, että ympärysmitta puikolla on hiukan pienempi verrattuna vastaavan kokoiseen pyörään. Eli kutoessa on valittava puoli numeroa suurempi vaihtoehto. Loppujen lopuksi puikoilla ei silloin ole väliä, jos niillä neulotaan villasukkia kampanjan merkeissä kuten vuonna 2016.

Sukkapuikkojen ergonomiaa

Miltä kuulostaa ergonomiset sukkapuikot? Itseäni vähän pöyristytti ajatus kutoa sukkaa puikoilla, jotka ovat kevyet, mutta sen lisäksi myös joustavat. Nämä ihmeellisyydet ovat muoviset ja niiden kärki ei ole sellainen, mihin ei olla totuttu vaan pisaranmuotoinen. Kyseisen muodon pitäisi auttaa siinä, että langan saa helpommin poimittua puikolle. Näissä läpileikkaus on puolestaan kolmion muotoinen, joten vaihtelua kutimissa todellakin löytyy.

Millaiseen ompeluun sukkapuikot sopivat?

Sukkapuikoilla voi kutoa toki muutakin kuin pelkkiä sukkia. Lapaset ja sormikkaatkin onnistuvat mainiosti, mutta niitä voi myös hyödyntää esimerkiksi palmikoiden kutomisessa ja pienissä pyöröneuleissa kuten hihoissa. Pukkoja löytyy myös eri mittaisina kuten esimerkiksi 15 tai 20 senttiset, mutta myöskään todella lyhyet eli 10 senttiset eivät ole mikään mahdottomuus. Lyhyempiä voikin käyttää hyvin näppärästi apupuikkoina.