Saumurin lankojen säätö

  • 06 Jan, 2022

Saumuri on varsin monipuolinen ompelukone.

Parhaiten saumurin langoista selviää, kun tutustuu huolellisesti ohjekirjaan. Siellä annetaan ensinnäkin vinkkejä ommelmahdollisuuksiin, mutta myös säätöihin, hienosäätöihin ja kaikenlaisiin ongelmiin. Ohjekirja antaa myös jonkin verran vinkkejä, miten saumurin lankojen säätö tapahtuu juuri siinä sinun koneessasi. Langoista pitää muistaa se, että niiden on syytä olla riittävän laadukkaita. Silloin niihin ei tule takkuja vaan ne tulevat saumaan sileästi. Siepparilangat puolestaan voivat olla ohuempia ja riittoisia, mutta neulelangat voivat olla normaalipaksuisia.

Miten saumurin lankojen säätö tapahtuu?

Kun olet onnistuneesti tehnyt langoituksen, sen jälkeen onkin mietittävä, millainen on piston pituus. Yleensä se on 3 millimetriä, paksummissa kankaissa parempi on 4 milliä ja taas ohuissa se voi olla jopa 2 milliä. Ommelleveyden voi säätää neulan asennosta. Paininjalan paine on toisissa koneissa mahdollista säätää, mutta yleensä se toimii oletuksella. Langan kireyteen on olemassa yleissuositukset ja ne kannattaakin katsoa tarkemmin ohjekirjasta.

Jos yläsiepparilanka tulee näkyviin nurjalle puolelle, on syytä säätää sen kireyttä suuremmalle tai vastaavasti alasiepparilankaa löysemmälle. Ennen kuin alkaa ompelemaan varsinaista työtä, on parasta testata säätöjä koetilkulle. Silloin voi tehdä säätöjä niin, ettei tarvitse heti ommelta ruveta purkamaan. Kun langat ovat kunnolla ja tilkkuun tulee hyvää jälkeä, voi ompelun aloittaa. Jos tutustut tarjontaamme tarkemmin, voit löytää edulliset ompelutarvikkeet netistä.

Mitä ongelmia voi tulla vastaan?

Langan katkeilu on aina selvä merkki siitä, että langoituksessa on jotakin vikaa. Lanka on tarttunut tai sotkeutunut johonkin. Jos taas neula katkeaa, se voi olla väärin kiinnitettynä. Mikäli kankaan syöttymisessä on ongelmia, on hyvä kokeilla tehdä tikkiä hiukan pidemmäksi. Kankaan mennessä ryppyyn, ehkä langan kireyttä kannattaa löysätä. Myös epäsäännöllisten tikkien kohdalla on parasta tarkistaa langoitus sekä säätää niiden kireyttä. Vielä on monia muitakin ongelmia, mutta tekemällä oppii.